Aan de slag gaan met epoxy!

Hoe werkt epoxyhars?
Epoxyharsen bestaan uit twee delen: de hars en de verharder. Wanneer de twee delen met elkaar worden gemengd, ontstaat er een chemische reactie die warmteproductie veroorzaakt. Door deze warmte verandert de epoxy van een vloeistof in een vaste stof. Epoxyhars wordt, net als andere harsen, gemengd in een bepaalde verhouding of hoeveelheid hars tot verharder. Elke epoxyhars is anders, echter lijken de algemene stappen wel op elkaar voor de werkwijze. Voor een goede doorharding moet de hars grondig worden gemengd in de juiste verhoudingen.


De veiligheidsmaatregelen
Het is belangrijk dat je bij het gebruik van epoxy altijd op de juiste manier te werk gaat. Volg de instructies en veiligheidsvoorschriften van de fabrikant altijd bij het gebruiken. Werk in een schone en goed geventileerde ruimte. Overweeg, afhankelijk van de gebruikte materialen, om rubberen handschoenen en oogbescherming te dragen bij het werken. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het schoonmaken. Als laatste stap is het van belang dat je alle afvalstoffen afvoert volgens de plaatselijke voorschriften.


Voorbereiden werkplaats
Naast het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen is het van belang om je werkplaats ook op de juiste manier voor te bereiden voordat je aan de slag gaat. Bedek het werkgebied ten eerste af met een hdpe folie. Hars hecht namelijk niet aan dit folie, hiermee kan je het dus op de juiste manier afdekken. Bereid oppervlak voor die volledig waterpas is zodat de voorwerpen kunnen drogen zonder dat er iets op kan komen. Deze stappen maken het echt een stuk makkelijker om aan de slag te gaan met de hars. Je wilt namelijk niet hebben dat alles vastplakt aan de werkbank waar je het op gaat doen.


De bekende 2 stap methode
Bij het werken met epoxy is het erg belangrijk dat je gebruikmaakt van de 2 stap methode. Door deze methode zal je ervoor zorgen dat er geen ongemengde epoxy zal ontstaan als het eindresultaat. Hoe kan je deze 2 stap methode precies toepassen? De eerste stap is het mengen van de epoxy met de verharder in een losse bak. Door deze te mengen zal er al een geschikt mengsel ontstaan. De volgende stap die je moet nemen is het overgieten in een nieuwe container om het nogmaals te mengen. Door op deze stappen te letten zal je nooit meer te maken krijgen met ongemengde epoxy.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd